skip to Main Content

At være dødelig

Atul Gawande, Lindhardt og Ringhof, 2016

Døden er det eneste rigtigt sikre i denne verden, og alligevel er vi, hvis vi tager Atul Gawandes erfarne ord for det, rigtig dårlige til at dø. Særligt dårlige er vi til at lade hinanden dø, og det er vi, fordi vi på både samfundsmæssigt niveau og i vores familieliv mangler en kollektiv – både videnskabelig og eksistentiel – samtale om, hvad en god død indebærer.

Atul Gawande, er Harvard-professor og kirurg i Boston, forfatter til flere bøger og fast skribent for The New Yorker. Trods sin store teoretiske viden skriver han enkelt og konkret om de cases, som bogen er bygget op af.

Hans budskab er at vi (overbe)handler i afmagt og smerte, når vi burde turde se den døende i øjnene og lægge en plan i fællesskab. Men vi har ingen ritualer at ty til, og vi har ingen øvelse i at tale accepterende om døden. Vi har, mener Atul Gawande, brug for i fællesskab at udvikle en moderne ars moriendi – dødskunst – for, som han skriver, er der noget der tyder på, at »man lever længere, når man holder op med at prøve at leve længere«.

Udpluk af anmeldelse fra Information 03.02.16, læs den fulde anmeldelse hér

 

Back To Top